Pagina's

zondag 3 september 2023

Een jaar FLYlady: stap 10-13

 Een jaar geleden besloot ik het FLYlady systeem te proberen om het huishouden een beetje beter bij te houden. Op huishoudelijk gebied heb ik namelijk twee linkerhanden.

Eerder vertelde ik over de eerste stappen;
 Heb je die nog niet gezien/gedaan dan raad ik je aan om daar te beginnen.


stap 10: het 15 minuten principe 

Als het goed is, ben je al een beetje gewend aan het gebruik van je wekker. Het oefenen van het stoppen als de wekker afgaat, terwijl je net zo lekker bezig bent, is iets wat de volgende stap je wilt leren; werken en pauze nemen.
Zet je wekker op 15 minuten en pak een vuilniszak en loop heel je huis door en pak alles mee wat weg kan (denk vooral ook aan je prullen- en vuilnisbakken). Zijn de 15 minuten om dan stop je en gooi je de vuilniszak weg in de container buiten.
je zet je wekker voor nog eens 15 minuten en ga zitten (met je benen omhoog) en geniet van je pauze.
de komende tijd gebruik je die 15 minuten per dag (om verder te gaan) met het opruimen van een kamer.

mijn uitvoering:

die 15 minuten werken heel goed om het overzicht te houden en met kleine gedeelten tegelijk aan de slag te gaan ipv een hele kamer overhoop te halen en een nog grotere chaos te krijgen. Tijdens werkdagen had ik echt niet altijd zin om 15 minuten aan de slag te gaan maar dan zette ik de wekker gewoon op 5 minuten. Iets is altijd beter dan niets.

stap 11: maak een inspiratiepagina in je controle dagboek 

Zet je wekker voor 15 minuten en schijf alle quotes op die inspirerend voor je zijn of je hart raken. Door jezelf te omringen met dingen die een lach op je gezicht brengen heb je iets om op terug te kijken als je je eens wat minder voelt.

Een paar van Flylady (vertaald in eigen woorden):
- je kan alles doen voor 15 minuten
- huishouden, ook misschien niet op de juiste manier gedaan, komt toch ten goede aan je gezin.
- je kan troep niet organiseren, je kan alleen zorgen dat je er vanaf komt.
 
mijn uitvoering: 
 
Zelf heb ik hier niets meegedaan. Heb een mooie quote op m'n whiteboard hangen. Soms zie ik wel eens iets moois maar dan geniet ik er op het moment van. 
 
stap 12: schoon je mailbox op

Ook je mailbox kan vol met troep raken (zeker als je de flylady mail hebt aangezet ;) is vandaag je taak om al deze mail te verwijderen). Kijk bij je oudste mails en alles wat niet belangrijk is verwijder je.

mijn uitvoering: 

Zelf probeer ik 1x per week m'n mailbox door te gaan en alles na te kijken. Afspraken zet ik in m'n agenda en daarna verwijder ik de mail (tenzij er bijlagen bijzitten die ik nodig heb, dan gaan ze in een apart mapje). Nieuwsbrieven die ik toch niet (meer) lees zeg ik af. Vergeet ook je spam bak niet.

laatst las ik dat alle mail (die niet definitief verwijderd is) veel stroom kost omdat het altijd op de server moet blijven staan (zodat je het direct kunt opvragen). Nog een reden dus om regelmatig alle boxen door te spitten en alles zo leeg mogelijk te houden. Wil je toch een mail bewaren kan je het ook opslaan op je computer (af en toe een back-up maken is dan wel handig) 

Stap 13: kennismaken met de dagelijkse missie (daily mission)

Vandaag ga je op zoek naar een missie om te doen. Ze zijn snel en makkelijk. Zo leer je om je huis in zones in te delen en niet alles ineens te doen. Je kunt de missies vinden op de website bij de launchpad of in de flyladyplus app bij de daily mission

mijn uitvoering:

Ik vind de dagelijkse missies fijn om te doen. Komt er een hele week weinig van dan alleen die dagelijkse dingen dan heb je toch wat gedaan J

 

Lukt het jou om de stappen te volgen? Als het allemaal wat veel is blijf dan gerust een poosje hangen bij een stap voor je de volgende zet. Andere stappen heb je misschien al in je systeem zitten waardoor het makkelijker is een volgende stap te zetten. Babystapjes daar gaat het om. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.