Pagina's

maandag 27 december 2021

vaarwel spullen

plaatje pixabay

Nee, ik doe niet al mijn spullen weg..

Diegene die mij kennen zouden zich dat ook niet kunnen voorstellen. M'n moeder zei vroeger altijd dat, als ze later bij mij op bezoek zou komen, ze stelten mee zou moeten nemen om over de spullen te kunnen stappen. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen 🙈.

Nee, bovenstaande titel komt van het boek van Fumio Sasaki wat ik laatst heb gelezen. Hij beschrijft hoe hij van maximalist naar minimalist is gegaan.

Ook al ben je geen minimalist en heb je ook niet de intentie er een te worden...  het boek zet je wel aan het denken. En je gaat toch eens beter naar je spullen kijken (en dingen wegdoen). Jammer voor manlief heb ik geen intentie (Hij zou graag de minimalistische stijl à la Jan de Bouvrie zien).

Veel van de dingen die hij vertelt in het boek heb ik in de loop der jaren zelf ook ondervonden (anders waren die stelten  vast en zeker nodig geweest). Vooral dat ooit.... Iets bewaren omdat je het ooit denkt te kunnen gebruiken. Daar mag ik nog wel wat realistischer in worden. 

Hoewel ik elke opruimronde toch weer een hoop wegdoe haal ik ook weer een hoop binnen (kan ik nog wel gebruiken/ zo'n leuk ontwerp etc). Bij het opruimen is het tegenwoordig wel geen kastje of plankje per dag meer maar ik probeer wel jaarlijks 2 of meer rondjes te maken om het niet dicht te laten slibben.

De regel die ik mezelf heb opgelegd dat ik iets, waarvan ik denk, dat ik het zelf kan maken niet meer mag kopen heeft me al een hoop geld (en ruimte) bespaart omdat ik het toch niet ging maken. Ook 1 erin 1 eruit  wil helpen en af en toe hang ik boven m'n bureau weer eens zo'n 30 dagen opruimplan op en probeer me er ook aan te houden.😀

Naar aanleiding van het boek toch maar weer aan een rondje begonnen (we willen het dakkapel gaan vernieuwen en wat weg is hoef je niet te verplaatsen).

Kan jij makkelijk spullen weg doen en heb je daarbij nog tips ?

8 opmerkingen:

 1. Nee helaas heb ik heel veel moeite om spullen weg te doen. En werk sinds kort een middag als vrijwillger in de kringloop dus helaas komt er wel wat bij. Al probeer ik t echt te beperken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, kan me heel goed voorstellen dat als je in de kringloop werkt dat je snel iets meeneemt. Manlief grapte weleens dat ik in een kringloop zou moeten gaan wonen. Kon ik regelmatig de inrichting veranderen :)

   Verwijderen
 2. Ik ben eigenlijk wars van al dat soort opruimboeken maar... (tuurlijk komt er een maar :D ) ik had het boek van Marie Kondo in een openbare boekenkast gevonden. Toch maar eens lezen.
  In 2018 zijn mijn ouders overleden. Ik was inmiddels al enig kind dus ik heb alles geërfd. Van het huis tot aan 37 scharen. Ja, serieus! Aangezien we in dit huis zijn gaan wonen, moest ik wel afscheid nemen van een boel spullen. Ik heb echt bij zoveel afgevraagd: wat voor een gevoel krijg ik hierbij. Bij veel had ik in eerste instantie het idee dat ik het moest bewaren want.. (en vul meer in alle emoties die je meekrijgt). Gelukkig kon ik op een gegeven moment goed voelen dat ik een beetje naar werd van bepaalde spullen en ze dus ook goed kon wegdoen. Ik merk dat een overzichtelijker huis mij goed doet. En overzichtelijker hoeft niet leger te betekenen!
  Dus na een gruwelijk lang verhaal mijn tip: neem eens de tijd voor bepaalde dingen en voel hoe het voelt als je er afstand van zou doen!
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja,kwam ook via, via bij dat boek en kon het in de bieb lenen. de verhalen zijn vaak mooi maar niet altijd passend bij je eigen leven. Maar denk dat elk boek wel wat ideeën mee kan geven die je zelf kunt toepassen (net zo als er veel dingen instaan die je al lang doet/kent).
   Overzicht is inderdaad belangrijk. Als dingen hun vaste plaats hebben is het makkelijker te vinden en koop je niet snel maar nieuw (heb hier laatst ook lopen zoeken naar klittenband terwijl ik wist dat ik het had maar waar.... Omdat de klus geen haast heeft ben ik geen nieuw gaan halen en ondertussen is het weer terecht. Ben dus ook alles veel meer een vaste plaats aan het geven)

   Verwijderen
 3. Ik heb al jaren de ambitie om minimalist te worden, maar het wil nog niet erg lukken. 1 erin en 1 eruit is een tip die ik ook wel eens gebruik, vooral voor boeken, want onze boekenkast zit vol. Als er een boek bij komt moet er dus ook een weg.
  Je zus gaf mij de tip om te kijken op het YouTube-kanaal van The Minimal Mom, zij heeft veel goede ideeën (die ik alleen nog even in de praktijk moet brengen ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, die praktijk...
   Ja, ze heeft me die ook doorgegeven. Maar zelfde als ik bij Marleen schreef.. het een kan je wel gebruiken en het andere past niet bij je.
   Volgens mij moet je het minimalistische ook in je hebben zitten. Als ik zo straks na de kerst de woonkamer weer leeg heb dan is mijn man even heel blij. Maar dan zie ik wat leuks en denk ik.. dat staat mooi op dat plekje in de woonkamer.. en zo staat alles toch weer snel vol :) (hoewel ik het niet snel vol zou noemen maar ja, manlief moet het schoonmaken)

   Verwijderen
 4. Use it or lose it! vind ik wel een wervende. Gebruik het of doe het weg. Als je een mooi erfstuk heb, bijvoorbeeld een gebakbordjesset, gebruik het dan gewoon ipv in een doos op zolder. En ja, dan sneuvelt er helaas wel eens wat maar ik kan wel steeds weer genieten elke keer als ik ze gebruik en maakt het gebak extra feestelijk! Voor jou zou de tip kunnen zijn om het om je een ultimatum te geven, een datum waarop je iets gemaakt/gebruikt moet hebben (vooral handig bij knutseldingen). Je schrijft die datum (bijv. binnen 1 maand), op de doos / blaadje en als je het dan nog niet hebt gebruikt, moet je het wegdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, ik heb ook wel dingen die ik gewoon gebruik ook al heb je de kans dat het stuk kan gaan.
  Heb jaren theepotten gespaard en had ook altijd als voorwaarde dat je die ook echt moest kunnen gebruiken. Enkele daarvan heb ik gedoneerd aan m'n werk zodat we regelmatig een high tea kunnen organiseren.
  die tip gebruik ik vaak wel voor dingen die ik denk moet ik dat nog bewaren of wegdoen.. doe ze in een doos en zeker als die na een jaar er nog staat kan het weg.
  bij knutsel dingen hebben ik er wat meer moeite mee. maar bij elk project moet ik eerst kijken wat ik nog heb en als ik het niet heb of ik een alternatief product kan gebruiken en anders mag er pas iets worden aangeschaft (dit zijn verbruiksproducten dan zoals papier oid) voor het kaarten maken heb ik jaren ponsjes, stempels etc bij elkaar gespaard maar daar koop ik niets meer van. ook de knipvellen koop ik al jaren niet meer. Heb nog genoeg voorraad (laatst ma nog een hoop uit laten zoeken :)) en krijg soms ook weer wat van iemand.
  En ik heb besloten om lid te worden van de hobbyclub hier in het dorp (ken ik via m'n werk en is houtbewerking) om weer met m'n poppenhuizen aan de slag te gaan. Dus ik hoop nog vele onafgemaakte projecten en dromen echt uit te gaan voeren.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.