Pagina's

maandag 10 januari 2022

Italiaans leren

Sinds afgelopen jaar leer ik Italiaans. Niet dat ik dat nu zo'n leuke taal vind of er graag naar toe zou gaan... (Hoewel ik best wel eens in Rome zou willen rondkijken of Venetië)

plaatje pixabay

Het is het gevolg van het feit dat dochterlief huiswerk heeft van Engels. Daar is ze, volgens haar zelf, zo goed in dat ze het niet wil maken (en ik zie ook wel dat ze nu nog op een te laag niveau zit). Om haar te verleiden om het huiswerk toch te maken heb ik gezegd dat ze ook een andere taal mag leren. 

Via m'n zus had ik de duolingo app leren kennen waarbij je een andere taal kunt leren. Dochterlief koos voor het Italiaans. Maar na een week had ze het wel gezien. Maar omdat ik zelf ook mee deed vond ik het wel leuk om er mee verder te gaan. 

Je hebt per keer wat kleine lesjes en korte zinnetjes. De ene keer moet je woorden Engels-Italiaans aan elkaar linken bv sugar = zucchero, dan een kort zinnetje vertalen en soms heb je een makkie en is het woord wat je hoort al opgeschreven. Je kan per keer kiezen uit lessen in "basis", "zinnen" en "eten". Kan niet echt zeggen dat ik er goed in ben behalve dan in het onderdeel eten 😀. Als je meerdere keren achter elkaar het juiste antwoord hebt gegeven maakt hij het wel moeilijker.

Ik was altijd al slecht in grammatica en daar is in het Italiaans niets aan veranderd. Ook daar kennen ze vele vervoegingen in het werkwoord. bv. het werkwoord 'zijn' kan, afhankelijk van de persoonsvorm, geschreven worden als sono, siete, siamo of sei. Net als het lidwoord (de/het/een) il of la kan zijn. Daar komt nog bij dat ik het nu ook nog vanuit het Engels of naar het Engels moet vertalen omdat hij niet in het Nederlands verkrijgbaar is. Ben benieuwd wat ik er van ga onthouden. 

Als kind gingen we vaak op vakantie naar Frankrijk en m'n moeder had boekjes Franse les. Ik ben nooit verder gekomen dan de 1e paar bladzijde maar zeker de 1e weet ik nog bijna uit m'n hoofd (le lit, le garcon, le jardin ). Niet dat ik er in Frankrijk wat aan had😂

Heb jij een buitenlandse taal geleerd gewoon voor de lol of misschien (toen) wel uit noodzaak en doe je er nog iets mee?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.