Pagina's

maandag 12 maart 2018

werken met weekmenu's

Om je boodschappenbudget in de hand te houden wordt vaak geadviseerd om weekmenu's te maken en daarop je boodschappenlijstje af te stemmen.

Nu vind ik het niet makkelijk om thuis een menu te bedenken en er dan in de winkel achter te komen dat er ingrediënten niet te krijgen zijn.
Of dat het niet echt de tijd van het jaar is voor die groente en dat het dus uit een ver land moet komen.

Zelf schrijf ik dus op hoeveel ik nog aan moet vullen op de groentes die ik nog heb (vriezer of bv moestuin) en dit doe ik ook met het vlees.
In de winkel zoek ik dan de groenten/vlees uit die ik nog wil.
Koop ik boerenkool dan koop ik direct een rookworst erbij maar voor de rest valt er best te variëren.

Eenmaal thuis maak ik combinaties met de beschikbare groenten en vlees en afhankelijk van wat het is komt er aardappels, rijst o.i.d. bij.
Verse groenten worden zoveel mogelijk het eerst op gegeten en daarna gaan we verder met vriezer en/of potjes.

Hoe ziet zo'n combinatie menu er dan uiteindelijk uit?

in willekeurige volgorde:
- doperwten, zalm en aardappels
- broccoli, kip, gebakken aardappels
- zelfgemaakte patat met frikandel
- aardappel ovenschotel met kip
- broccoli, gehakt en aardappels
- boerenkool met rookworst
- Bami met Ossenhaas (over van chinees) en gebakken ei (manlief eet rijst ipv bami)
- rapen, kip en aardappels

Patat wordt vaak op vrijdag gegeten (omdat ik dan niet vaak thuis eet of later ben)
Dochterlief is dol op broccoli en doperwten. Omdat ze verder soms erg weinig eet zet ik dat dus regelmatig op het menu.
We proberen 1x per week vis te eten. Dit kan bij de maaltijd zijn of we halen wat bij de visboer.

Hoe ga jij te werk als het op het eten aankomt?
Pak je gewoon wat mee in de winkel of heb je ook een plan waarbij al het eten ook weer opkomt?

8 opmerkingen:

  1. Ik maak vrijwel altijd een weekmenu. Ik bestel alles op dinsdag of woensdag voor de komende week. Ik kom amper meer in de supermarkt en mis het ook echt niet. Ik weet precies wat ik kwijt ben en het wordt gratis bezorgd of we halen get op bij een ophaalpunt. Ik blog mijn weekmenu op dinsdag of woensdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nogal veel vriezer ruimte en ook veel andere voorraad. Meestal denk ik 2 dagen voorruit wat ik eet zodat ik restjes de dag erna kan hergebruiken. Of het gaat in de vriezer en wordt het later soep.
    Geen speciale patat or restjesdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier gaan restjes meestal de volgende middag op.
      Is het meer dan gaat het meestal de vriezer in voor als ik een dag niet thuis eet.

      Verwijderen
  3. Zelfde als jouw. Maak niet echt een menu, verse groenten eten wij eerst en dan over op diepvries.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maak meestal van te voren een weekmenu en doe vervolgens de boodschappen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sta je dan niet af en toe in de winkel en dat het er dan niet is?

      Verwijderen
    2. Ik hanteer dezelfde manier als Huisvlijt. Ik grijp eigenlijk nooit mis.

      Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.