Pagina's

maandag 19 februari 2018

glutenvrij koken en bakken; appeltaartje

Omdat manlief baad heeft bij glutenvrij eten proberen we hier rekening mee te houden.
Gelukkig geen allergie dus kan het eens niet anders dan zijn de gevolgen nog te overzien.

Niet elk feestje is berekend op iemand die glutenvrij eet en daarom had ik laatst het volgende recept gemaakt voor een appeltaart.

benodigdheden:
200 gram bloem (in ons geval amandelmeel)
150 gram boter
100 gram suiker
1 ei
zout
appels
suiker en kaneel

Verwarm de oven voor op 160 graden (C).

Maak van bloem, boter, suiker en snufje zout al knedend een samenhangende bal en bekleed, met 2/3 deel, daar de vorm mee
Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes en bestrooi met suiker en kaneel.
Vul de vorm hier mee op.
Maak van het overgebleven deeg reepjes en leg deze kruiselings over de taart.
Bestrijk met een beetje los geklopt ei.
Bak zo'n 50 minuten in de oven.

Zelf heb ik het taartje in cakevormpjes gebakken  (ik deed mijn vormpjes in en cupcakebakblik zodat ze mooi in vorm bleven en haalde ze na 45 minuten uit de oven)
Daarna per stuk ingevroren.

Weet ik dat we ergens heen gaan waar we gebak kunnen verwachten dan haal ik een taartje uit de diepvries en neem dat mee zodat manlief ook van wat lekkers kan genieten (hij is gelukkig dol op appeltaart)

Hoe ga jij om met mensen die niet alles kunnen/mogen/willen eten?

2 opmerkingen:

  1. Ikea had/heeft lekkere glutenvrije diepvriestaarten. En als je wilt zien welke productenglutenvrij zijn, kan je dat bekijken op livaad.nl
    Voor cake en baksels gebruikte ik rijstmeel, veel lekkerder en een stuk goedkoper dan amandelmeel.
    Ik begon mijn eerste eetgroepje op mijn zestiende omdat een van mijn vrienden nooit ergens kon eten vanwege zijn dieet...ik besloot dat ik dan maar moest leren hoe zijn dieet in elkaar zat zodat hij wel eens ergens kon eten. Zelden iemand zo blij gezien :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je een eetgroep begon zodat je toch samen kan eten ondanks een dieet.

      Voor manlief is het niet zo heel erg als hij eens gluten binnenkrijgt. (Hij wordt er gelukkig niet doodziek van) Maar het geeft wel minder prikkels waardoor hij de dag beter doorkomt.

      Rijstemeel heb ik eerder ook wel in huis gehad maar is hier niet in de supermarkt te koop. Daarvoor moet ik dan verder weg en daar had ik nu geen zin in. Heb wel mix-it wat een mengsel is met o.a. rijstmeel.

      Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.