Pagina's

woensdag 15 februari 2012

Fles, borst en kolven


Toen ik zwanger bleek te zijn hoopte ik dat het zou lukken om ons kind zelf te voeden.
Groot was dan ook de blijdschap dat ze gelijk goed pakte en at.
Na drie weken ging het even fout. Dochterlief dronk wel maar blijkbaar niet voldoende en zo kwamen we in een vicieuze cirkel van eten, slapen, huilen etc.
Door, hier en daar, flesvoeding toe te voegen kwamen we eruit en waren we allebei weer tevreden.

Toen kwam de tijd dat het werk weer begonnen moest worden.
Ik had een enkele kolf gekregen en daarmee ging ik aan de slag. Maar wat een ellende.
’s Morgens vroeg je bed uit om te kolven, (dit werkte nl toch wat prettiger dan aan de borst en dan hopen dat ze op tijd klaar was voor je weg moet) ’s avonds nog wachten op de laatste voeding voor je naar bed kon (gelukkig sliep ze al heel snel de nachten door).

Toen ik via m’n zus aan een dubbele kolf kon komen was ik dan ook heel blij. Dat scheelde me weer tijd. Echter door alle stress en werkzaamheden was de productie zo teruggelopen dat ik nog een half uur bezig was om het benodigde te hebben. (en nu zonder handen vrij)

Na een poosje tobben (je gunt je kind tenslotte het beste) toch besloten om het half uur kolven te minderen en gewoon tevreden te zijn met wat ik er binnen een kwartier uitkreeg. Dit zorgde voor een hoop rust. Dochterlief kreeg na de borst altijd een flesje na en deed het prima.

Totdat…
Ik vorige week helemaal in de stress raakte om de oppas voor onze dochter. Ik kon wel ergens terecht maar dan moest ik nog vroeger op etc.
o.a. Na een gesprek met de huisarts, heb ik besloten om te gaan afbouwen.
Doordat ik ook nog eens ziek werd ging dit proces versneld en geef ik zelf nog 2 keer.

Tijdens het ziek zijn had ik ook alle rust om haar zelf te voeden en weer sloeg de twijfel toe.
Kon ik toch niet blijven geven…
Het gaat nu om de 1e voeding (rond 7 uur) en de 1 na laatste (rond 7 uur).
Of ze nog veel binnen krijgt weet ik niet (ze drinkt daarna rustig nog een volledige voeding weg heb ik het idee) maar evt. antistoffen krijgt ze toch maar mooi mee.
Zeker nu ik de griep heb en zij nergens last van lijkt te hebben.

Ik ga nu gewoon kijken hoe lang het loopt en hoe het gaat (het zijn tenslotte dan nog maar 2 ochtendjes waarbij ik dan extra vroeg op moet) en ben blij met alles wat ze binnen krijgt.

Hoe kijk jij naar borst/flesvoeding of combi?

7 opmerkingen:

 1. Gewoon blijven geven en als je thuis bent kun je haar gerust wat vaker aanleggen. Dat stimuleert je productie alleen maar en je kind krijgt dan meer binnen. Het fijne is dat je borstvoeding niet op de klok hoeft te geven. Hoe vaker je weer gaat aanleggen hoe meer je kind weer binnenkrijgt en uiteindelijk zul je minder kunstvoeding hoeven geven. Ik ben bang dat als je nu doorgaat met twee voedingen dat je melkproductie onvoldoende wordt gestimuleerd, waardoor je uiteindelijk te weinig melk over hebt zelfs voor 2 voedingen. Daarvoor is je kind nog te jong.
  Voor meer informatie zou ik kijken op www.borstvoeding.com. En voor speciale vragen zou je kunnen kijken op borstvoedingsforum.nl, daar zitten een paar lactatiekundigen op die er veel meer van af weten dan een huisarts en je beter kunnen adviseren.
  Het zou echt jammer zijn als je zou stoppen, helemaal omdat het zo goed ging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik zwanger was van onze Lotte* heb ik op voorhand besloten om niet voor borstvoeding te gaan omdat ik er gewoon niets mee had, ik dat deel van de zorg graag met manlief wilde delen en ik ook geen idee had hoe ik het, eenmaal weer aan het werk met mijn werk moest gaan combineren. Ik vind dat iedereen moet doen waar zij zich zelf het beste bij voelt. Ik denk dat een moeder die vol overtuiging de borst geeft en zich daar prettig bij voelt een goede keuze maakt. Ik vind hetzelfde echter van een moeder die met alle liefde de fles geeft. En hoewel iedereen roept dat borstvoeding het allerbeste is (en daar twijfel ik ook niet aan overigens) denk ik dat het belangrijkste is dat je iets met overtuiging en goed gevoel doet, dat vind ik belangrijk voor ouder - kind contact. Bij ons is het uiteindelijk nooit zover gekomen omdat ons meisje niet levend is geboren. Maar ook bij een volgende zwangerschap zou ik het denk ik net zo hebben gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. realmam@ nu ik thuis ben gaat het goed maar ik werk verder 5 dagen en dat is minder. Dochterlief drinkt aan de borst ook minder snel dan de fles wat ook stress oplevert.
  Marielle@Ik ging er in eerste instantie vanuit dat ik niet kon geven (moeder en schoonmoeder ook niet) dus alles wat ze van me kreeg is/was meegenomen.

  Ik kijk gewoon hoelang er nog wat komt. Alles wat binnenkomt is meegenomen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 5 dagen is wel veel ja. wat je nog zou kunnen doen is met je hand wat tsr opwekken voor ze gaat drinken, dan hoeft ze er net wat minder moeite voor te doen. En verder vrees ik dat het snel over is, want twee voedingen is best weinig. Maar wat ze gehad heeft, dat heeft ze toch mooi binnen!

   Verwijderen
 4. Weet je dat er pilletjes bestaan om de borstvoeding op gang te houden?

  Onze jongste dochter dronk ook te weinig uit de borst maar wilde echt niet uit een flesje drinken. Met heel veel moeite en doorzettingsvermogen heb ik de borstvoeding weer op peil kunnen brengen. En zijn gewoon lekker doorgegaan met de borstvoeding. Ben er een maand geleden mee gestopt toen ze 20 maanden was. Ze drinkt nog steeds niet uit een flesje of uit een tuitbeker maar gewoon uit een glas/beker met een rietje.

  Bij de andere 3 kinderen heb ik 9 maanden borstvoeding gegeven en was er toen wel klaar mee, maar de jongste was het dus ook wel een beetje noodzaak. Kijk er met veel plezier op terug.

  Heel veel sterkte met je beslissing.

  Groetjes Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doe waar jij je het prettigst bij voelt. Maar weet wel dat stress enorm veel invloed heeft op je productie. Bij mijn zus liep het toen ze begon met werken enorm terug, door al dat gehaast en geren... Ze is er met een half jaar mee gestopt omdat ze zo moe was van alles.

  Ik leek het tegenovergestelde wel, maar ik heb van nature gewoon veel voeding. Afbouwen ging ècht heel langzaam, want ik maakte véél te veel aan. Ook op mijn werk met het kolven daar ging het allemaal makkelijk. Zelfs met ontstekingen bleef het goed lopen.

  Kijk gewoon hoe het loopt en natuurlijk hoe jij je er bij voelt. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wilde het zo graag, was vtv al op een cursus gegaan. Dochterlief kon echter de tepel niet goed pakken. Ondanks een week martelen met van allerlei hulpstukken. Toen over op kolven. Liep heel goed totdat de kraamverzorgster weg was. Die gaf ook aan heb nog nooit iemand meegemaakt die er zoveel moeite voor wilde doen. Helaas na 6 weken geen druppel meer, toen ben ik dus al volledig over gegaan op flesvoeding.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.